Lato to czas na grzyby. Ja uwielbiam kurki. W różnej postaci.
Tym razem postawiłam na klasykę, czyli makaron z kurkami w sosie śmietanowym.
Dodatek kurczaka powoduje, że danie jest bardziej treściwe.
Polecam i zapraszam !
Składniki na 2 porcje:
ulubiony makaron
duża pierś z kurczaka
200-250 g kurek
200 ml śmietanki do sosów
1 mała cebula
1 mała cebula
masło
oliwa
sól, pieprz
parmezan
orzechy włoskie
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente z odrobiną soli.
Kurczaka oczyszczam, kroję na kawałki, oprószam solą, pieprzem i skrapiam oliwą.
Kurki dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki.
Cebulę i pietruszkę drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę kurczaka. Gotowego odkładam na bok.
Na tą samą patelnię dorzucam masło i smażę cebulę, a po chwili dodaję kurki.
Wszystko zalewam śmietanką i gotuję do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaję kurczaka, doprawiam solą i pieprzem.
Makaron łączę z sosem, posypuję startym parmezanem i natka pietruszki.
Można dodatkowo potrawę posypać prażonymi włoskimi orzechami.
I gotowe!
Cebulę i pietruszkę drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę kurczaka. Gotowego odkładam na bok.
Na tą samą patelnię dorzucam masło i smażę cebulę, a po chwili dodaję kurki.
Wszystko zalewam śmietanką i gotuję do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaję kurczaka, doprawiam solą i pieprzem.
Makaron łączę z sosem, posypuję startym parmezanem i natka pietruszki.
Można dodatkowo potrawę posypać prażonymi włoskimi orzechami.
I gotowe!
Ale apetyczny makaron :) Pyszota !
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !