Facebook

piątek, 18 marca 2016

Gęsta czekolada na gorąco z wanilią

Składniki:
(na 2 małe filiżanki)
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
200 ml mleka
150 ml śmietanki 30%
1/2 laski wanili
cukier puder (opcjonalnie)

Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę (50ml) ubijam na sztywno.
W garnuszku podgzewam mleko z przekrojoną laską wanilii.
Jeżeli ktoś lubi słodkie to może dodać odrobinę cukru pudru.
Dodaję śmietankę (100 ml) i połamaną na kawałki czekoladę.
Gotuję na małym ogniu do uzyskania gęstego napoju.
Najlepiej jest cały czas delikatnie mieszać.
Wyciągam laskę wanilii, a gorący napój rozlewam do filiżanek i dekoruję kleksem bitej śmietany.

I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)