Facebook

sobota, 22 listopada 2014

Makaron z dynią

Składniki na 1 porcję:
80 g makaronu - u mnie kolanka
1/4 małej dyni
1/2 szalotki
1 łyżka starego Grana Padano lub Parmezanu
1/4 szklanki śmietany (u mnie 18% ale najlepsza jest 30%) - nie powinna być zimna
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
masło
natka pietruszki

Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Dynię obieram, oczyszczam z pestek i kroję w kostkę.
Szalotkę drobno siekam.
Na patelni z grubym dnem rozpuszczam masło i duszę cebulę z odrobiną soli.
Po chwili dodaję dynię i oprószam gałką muszkatałową.
Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem, aż dynią zmięknie.
Dodaję śmietanę wymieszaną ze startym Grana Padano (lub Parmezanem).
Doprawiam solą i pieprzem.
Jeżeli korzystam ze śmietany 18% i sos jest zbyt gęsty to dodaję odrobinę wody.
Do sosu z dynią dodaję makaron i natkę pietruszki.
Całośc dokładnie mieszam.

I gotowe!


Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)