Facebook

wtorek, 28 października 2014

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i oliwkami w sosie pomidorowym

Moją inspiracją był przepis na faszerowane bakłażany po włosku z Kuchni Lidla.

Składniki na 3 bakłażany:
600 g mięsa mielonego 
2 małe szalotki
2-3 ząbki czosnku
czarne oliwki
ok 600 ml przecieru z pomidorów lub puszka pomidorów i sok pomidorowy
oliwa
ser żółty

Wykonanie:
Bakłażany kroję wzdłuż na pół i nacinam w kostkę miąższ, tak aby nie przeciąć skóry.
Oprószam je solą morską z pieprzem, skrapiam oliwą.
Bakłażany piekę przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem).

Szalotkę i czosnek drobno siekam i podsmażam na odrobinie oliwy.
Dodaję mięso mielone i smażę, aż przestanie być surowe.
Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku tymiankiem, przyprawą do kuchni włoskiej 
Po chwili dodaję posiekane drobno czarne oliwki i całość dokładnie mieszam.
Sos z mięsem duszę około 20 minut co jakiś czas mieszając.

Z upieczonym bakłażanów delikatnie wybieram za pomocą łyżki miąższ.
Następnie drobno go siekam i łączę z sosem.

Łódeczki z bakłażana faszeruję sosem mięsnym, posypuję startym żółtym serem i zapiekam w piekarniku okolo 10-15 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Podaję gorące.

I gotowe!



Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)