Facebook

piątek, 18 kwietnia 2014

Śledź pod marynowaną pierzynką

W Wielki Piątek w moim domu zawsze jemy śledzie.
Tym razem chcę Wam zaprezentować śledzia z dodatkiem marynowanych warzyw i pieczarek.
Taki półmisek bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:
śledzie solone (lub w oleju)
cebula
papryka marynowana (żółta i czerwona)
korniszony
marynowane pieczarki
sól, pieprz
olej słonecznikowy

Wykonanie:
Solone śledzie moczę w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, płuczę i kroję na kawałki.
Cebulę drobno siekam i przelewam gorąca wodą.
Na półmisku rozkładam śledzie i posypuję je cebulę.
Oprószam solą, pieprzem i skrapiam olejem.
Na to układam drobno posiekane warzywa- marynowaną paprykę w dwóch kolorach, korniszony i pieczarki.
Warzywa można rozkładać według uznania- na przykład tworząc kolorowe pasy lub wymieszać je wszystkie razem.

I gotowe!



Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)